O.I.L. 1

O.I.L. – Olitalia laboratorija za inovacije

Kreiranje, podsticanje, odlučivanje, osmišljavanje. Obučavanje ljudi način je davanja života. Oživljavanje novih ideja, na ovaj način realizujemo naše proizvode. Ali, obuka se takođe odnosi na formiranje i obuku tehničara, profesionalaca, prodavaca, stručnjaka. Evo šta za firmu Olitalia znači kad kažemo „obuka“: pružanje informacija, alata i tehnika ljudima koji rade s nama i koji prezentuju i prodaju naše proizvode, a koje će im pomoći da stvore vrednost i razviju svoju svakodnevnu efikasnost. Sve to postižemo uobičajenom usredsređenošću, preciznošću i kvalitetom koji otelovljuje svaki naš čin. Naša obuka otelovljuje iste vrednosti visokog kvaliteta kao i naši proizvodi. Zapravo, Olitalia je nekoliko godina aktivni partner različitih škola za unapređeno obrazovanje i hotelijerske škole. Cilj nam je da studenti, nastavnici, kuvari, kupci i, na kraju, naši klijenti sve više budu upoznati s italijanskom tradicijom finog maslinovog ulja, dok u isto vreme gledamo u budućnost. Na taj način pomažemo da se kvalitet i prirodnost ekstra devičanskog maslinovog ulja kreću putem koji vodi od tradicije do inovacije, bez obzira da li ulje degustirate u čaši ili ga kombinujete s odgovarajućim jelom, bez obzira da li ga koristite kao začin ili kao sastojak i bez obzira da li radite u učionici ili u kuhinji. Korišćenje koncepata nauke o hrani na jednostavan, ali efikasan način. Mogućnost da se cene organoleptičke komponente ulja za vreme degustacije u čaši klasičnom metodom daje svakom učeniku različitu sposobnost i svesnost: svako jelo ... kombinovano s vlastitim ekstra devičanskim uljem. Obuka je u stvari primena osnovnih pojmova, klasičnih metoda degustacije i tehnika spremanja hrane, a za vreme obuke se uči kada i kako koristiti ekstra devičanska ulja, ulja semenki, sirće i ulje za prženje. Ovu poslednju metodu današnji mladi kuvari ponovo su otkrili nakon što su je godinama zanemarili zbog ostalih klasičnih metoda. Na ovaj način se principi hemije hrane testiraju u kuhinji i u laboratorijima gde je sve veća usredsređenost na kvalitet i gde se sve više pažnje posvećuje pravilnim metodama upotrebe masti i sirćeta prilikom pripremanja hrane. Obuka kao znanje o sirovinama, njihovom kvalitetu i informisana svest o tome kako se oni koriste.

Akademija Niko Romito

Akademija Niko Romito je profesionalna škola osnovana 2011. godine, posvećena naprednim tehnikama za nadarene kuvare u oblasti ugostiteljstva i spremanja hrane.

Profesionalni kurs italijanske kuhinje nudi intenzivan program koji kombinuje teoriju, praksu i stručno usavršavanje. 2013. godine dobila je sertifikat ISO 9001 za „Organizaciju i održanje obrazovnih kurseva u sektoru hrane i vina“. Škola je partner Univerziteta za istraživanje gastronomskih nauka u Polencu (UNISG) i udruženja "Slow Food". Ona je usredsređena na pružanje izvrsnog kvaliteta kada je u pitanju kulinarska obuka pa je tako postala ambasador italijanske kuhinje širom sveta.
Akademija Niko Romito 1
Campus Etoile Academy 1

Campus Etoile Academy

Campus Etoile Academy, koju je 2010. osnovao kuvar Rosano Boskolo, nalazi se u Tuši, u okrugu grada Viterbo.

Svaka učionica ima individualno radnom mesto i za profesionalce i za amatere. Unapređena tehnologija i specijalna oprema olakšavaju učenje studentima, profesionalcima ili amaterima. Akademija sarađuje sa vodećim kompanijama i kuvarima. Ona obuhvata laboratoriju za spremanje hrane Pelegrino Artuzi s pojedinačnim radnim stanicama; učionicu Vinćenco Ćervio sa 42 mesta; poslastičarnicu Bartolomeo Skapi; kuhinju Antonio Latini i Teatro Del´Ećelenca za pripremanje hrane pred publikom ili seminare.

CAST

"CAST Alimenti" (Centar za umeće pripremanja hrane, nauku i tehnologiju) je institut za obuku i ažuriranje osnovan u Breši 1997. godine.

"CAST Alimenti" je jedina škola u Italiji koja nudi kurseve iz svih oblasti pripremanja hrane u posebno opremljenim laboratorijskim učionicama, obučava i mlade ljude i profesionalce, zahvaljujući kompetentnim predavačima i sredstvima za poboljšanje dobrobiti i znanja. Proizvodi "Made in Italy" zauzimaju centralno mesto u programima studija i na predavanjima. "CAST Alimenti" je ujedno i vežbaonica za sve timove koji učestvuju u međunarodnim takmičenjima kuvara.
CAST 1
Škola Dolce&Salato 1

Škola Dolce&Salato

Škola Dolce & Salato osnovana je pre 20 godina, davne 1998. godine, iz ljubavi 2 eksperta: kuvara Đuzepea Daddia i poslastičara Aniella di Capria.

Ova škola se nalazi blizu Napulja, a trenutno je jedna od vodećih gastronomskih škola u Italiji. Regija Kampanija je ovu školu priznala kao sertifikovanog davaoca diploma s evropskom kvalifikacijom i to diploma za kuvara, poslastičara, pica majstora, pekara i menađera restorana/kafića. Kulinarska umeća se u ovakvom okruženju spajaju i tako daju platformu za obuku i raspravu o hrani i sastojcima, kombinujući posao i ljubav koji daju solidnu pozadinu studentima na početku karijere.

Istituto Congusto

Congusto je 2003. godine osnovao Federiko Lorefiće, koji je s 15 godina osnovao svoju prvu ugostiteljsku firmu.

"Congusto" je na početku bila škola za kuvare amatere, a sedam godina kasnije je otpočela i sa programima za profesionalce. Institut Congusto Gourmet počeo je od 2015. godine da organizuje kurseve za strance za spremanje italijanske hrane i dobio akreditaciju regije Lombardija. Danas je Congusto vodeći kampus za gastronomske discipline i nudi kurseve profesionalnog pripremanja hrane, poslastičarstva i pekarstva na kojima se treniraju najbolji kuvari, poslastičari, pekari, pica majstori, proizvođači testenine i menadžeri restorana. Profesionalna škola za kuvare instituta "Congusto Gourmet" ima 7 učionica opremljenih najmodernijom kuhinjskom opremom, tako da predstavlja najveći prostor za trening kuvara u Milanu. U aprilu 2018. godine izdavač "Italian Gourmet" postao je partner instituta "Congusto Gourmet", tako da je proširio svoju obrazovnu ponudu ekskluzivnim sadržajima i predavačima s mišlenovim zvezdicama.
Istituto Congusto 1

U ŠKOLI CIBUM

CIBUM unapređena škola za obrazovanje u oblasti gastronomije jedinstvena je u južnoj Italiji po veličini, opremi i ambicijama, a nalazi se u Pontekanjano Faiano, blizu Salerna.

Ova škola putem svojih ekskluzivnih kurseva za više obrazovanje nudi profesionalcima, studentima i amaterima mogućnost da se usavrše uz pomoć afirmisanih stručnjaka, čuvenih kuvara i univerzitetskih profesora.
Kurs "Profesionalni kuvar na obuci" namenjen je onima koji žele da postanu kuvari, a na ovom kursu mogu steći potrebne veštine za rad u visoko kotiranim restoranima.
Kurs za profesinalnog internacionalnog kuvara namenjen je profesionalnim kuvarima koji žele da postanu protagonisti internacionalne kuhinje sa zvezdicama. CIBUM takođe nudi kurseve za ambiciozne poslastičare i pica majstore.
U ŠKOLI CIBUM 1
Institut Bartolomeo Skapi 1

Institut Bartolomeo Skapi

Institut za unapređeno obrazovanje Bartolomeo Skapi osnovan je 1987. godine i nalazi se u mestu Kastel San Pietro Terme u blizini Bolonje, a nudi trogodišnje ili petogodišnje kurseve za hotelijersko ugostiteljstvo s tri specijalizacije: pripremanje hrane, upravljanje restoranima ili turističko gostoprimstvo. Kursevi uključuju radno iskustvo na licu mesta u restoranima, putničkim agencijama, hotelima ili na drugim povezanim radnim mestima.

Seramaconi

Seramaconi hotelijerska i ugostiteljska škola nalazi se u blizini Modene i od 1970. godine nudi svojim mladim studentima interno usavršavanje.

Studenti provode vreme u sobama, učionicama i laboratorijima, a obuka podrazumeva i tumačenje uloga na sastancima, konferencijama, projekcijama i predstavama. Po ovom modelu se kuhinje, hoteli i restorani, kafići, poslastičarnice, posluživanje u sobi i recepcija hotela koriste za nastavne aktivnosti. Objekat ima 4 sprata, s velikim i modernim laboratorijima, učionicama, bibliotekom za video projekcije i štampanje, multimedijsku i konferencijsku salu, prostore za učenje i rekreaciju (uključujući teretanu), sobe za studente i nastavnike.
Seramaconi 1